Begijnhof Breda
Het Begijnhof in Breda is een toeristische trekpleister. Een prachtig hofje midden in het centrum van onze historische stad. Maar wat is een begijnhof en wie woonden daar?
Begijnhof in Breda
Een begijnhof is een benaming voor een verzameling individuele of gezamenlijke woningen van begijnen. Begijnen waren vrouwen die als alleenstaanden weliswaar een gemeenschap vormden binnen de kerk maar geen eeuwigheidsgelofte hadden afgelegd. Zij mochten hun eigen kost verdienen en deden dat bij voorbeeld door het houden van een bewaarschool, de ziekenzorg, handenarbeid en het tegen betaling bidden voor overlevenden. In het begijnhof staat ook een kapel waar de bewoonsters elke dag een mis volgden. Er waren ooit 38 van deze bijzondere hofjes in Nederland.
Geschiedenis van het Begijnhof in Breda
Het Begijnhof is opgericht in 1267 en lag oorspronkelijk dichter bij het Kasteel van Breda. Het is in 1534-1535 verplaatst naar de locatie waar het nu nog ligt omdat graaf Hendrik III van Nassau zijn tuin wilde uitbreiden.
De lage huisjes werden in de achttiende eeuw met een verdieping verhoogd, dit is te zien is in de gevels. De Wendelinuskapel naast de ingang het Begijnhof was voor de Tachtigjarige Oorlog de kerk van de begijnen. Zij moesten hun kerk in 1590 afstaan aan de Waalse gemeente. Het Begijnhof stond onder bescherming van de Nassaus en kon zo blijven bestaan.
In de negentiende eeuw, toen de katholieke godsdienst weer meer en meer openlijk mocht worden uitgeoefend, leefde het Begijnhof weer op. Er werd een nieuw poortgebouw gebouwd en er kwamen een nieuwe kerk en een pastorie. Verder kwam er nog een tweede hofje tot stand.
Het gebouwtje links van de kerk was oorspronkelijk het zogenaamde kakhuis, waar zich de toiletten bevonden. Het poortgebouw is in 1980 nog een keer vervangen
Het Begijnhof in Breda tegenwoordig
Begijnen zijn er tegenwoordig niet meer. De laatste begijn, zuster Frijters, overleed in 1990. De huizen op het Begijnhof worden nog steeds bewoond door alleenstaande vrouwen en veel tradities en gebruiken worden nog in ere gehouden. Zo staat er in het perkje tegenover de pastorie een zogenaamde heksenbol. Deze spiegelbol is bedoeld als afschrikmiddel tegen demonen, ziekten, tegenspoed en de duivel. De bol staat er van de IJsheiligen tot Allerzielen.
Breda’s Begijnhofmuseum
Breda’s Begijnhof Museum is gevestigd in de woning Catharinastraat 29 op het Begijnhof. Het museum geeft inzicht in de leefwereld van de Bredase begijnen. Op de begane grond ziet u een woonkamer en keuken zoals een begijn vroeger had. Boven worden in kleine opstellingen verschillende aspecten uit het begijnenleven belicht. Ook draait er een audiovisueel programma onder de naam ‘Bruiden van Christus’ en zijn enkele bijzondere relieken te zien uit de collectie Hamers-IJsebrand. Voor meer informatie over het Begijnhofmuseum, bezoek de website.
Rondleidingen door Breda
Wil je nog meer verhalen over gebeurtenissen en bezienswaardigheden in Breda horen? In onze rondleidingen in Breda vertellen we jou leuke en interessante verhalen over de stad. We gaan onder andere langs de Poolse Tank (die eigenlijk Duits is) en het kasteel van Breda. Spring samen met ons op de fiets!
Tino
Wie zijn wij?
✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders
Wat doen wij?
✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen
waarom seeBreda?
✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid
wat zeggen onze gasten over de stadstours?
de stadstours van seeBreda
Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!