Spring naar content
actueel
Home » Blogs » actueel » Oktober is de maand van de bevrijding van Breda!

Oktober is de maand van de bevrijding van Breda!

Breda 75 jaar bevrijd!
Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de 1e Poolse divisie onder leiding van generaal Maczek. Omdat toenmalig burgemeester Van Slobbe zo blij was met de heldendaad van de generaal en zijn divisie, kregen ze een dag later Bredaas ereburgerschap. Verspreid door de stad staan verschillende monumenten die herinneren aan de bevrijding van Breda door de Polen. Het bekendste monument is de buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen achterlieten op de hoek van de Paul Windhausenweg en de Generaal Maczekstraat, dé plek waar de gevechten om Breda plaatsvonden.

Oktober vrijheidsmaand
Breda staat in oktober in het teken van de viering van 75 jaar vrijheid. Gedurende de hele maand worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij respect voor het verleden, aandacht voor het heden en dromen over de toekomst centraal staat. Door heel de stad worden er lezingen, concerten, wandelingen, leerzame programma’s, fietsroutes en andere evenementen georganiseerd. Bekijk hieronder wat je allemaal kunt verwachten.

Hoogtepunten uit het programma
Vanaf 11 oktober:
mobiele expositie op het Kasteelplein over Generaal Maczek en zijn 1ste Poolse Pantserdivisie.

Zaterdagmiddag 26 oktober: Einde van een parade waaraan veteranen deelnemen op de Grote Markt. Daarna kan er gedanst worden op de muziek uit de jaren ‘40 en ’50. ’s Avonds wordt er in het Chassé Theater een gratis voorstelling gehouden met folklore, dans en muziek door Poolse gezelschappen.

Zondag 27 oktober: Officiele plechtigheid op de Poolse Militaire Erevelden aan de Vogelenzanglaan en de Ettensebaan.

Maandag 28 oktober: Onthulling van het kunstwerk ‘Pamięć’ op de hoek van de Claudius Prinsenlaan en de Wilhelminasingel.

Dinsdag 29 oktober: Breda viert officieel 75 jaar vrijheid!
Vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De route benadert de tocht die de Poolse bevrijders in 1944 aflegden en eindigt met een feestelijke finale op de Grote Markt, waar een programma met dans en muziek het sluitstuk van deze tocht vormt. Koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrzej Duda zullen het graf van generaal Stanislaw Maczek bezoeken en vanaf 16:00 uur op de Grote Markt aanwezig zijn voor de aankomst van de vrijheidstocht. Iedereen is van harte welkom voor dit feest van de vrijheid!

Tijdens onze fietstours komen we langs de Poolse tank en vertellen we de verhalen van Generaal Maczek en verzetsheld Paul Windhausen. Klik hier voor een overzicht over onze tours.

Door onze local

Maycon

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken