Spring naar content
actueel
Home » Blogs » actueel » ’t Kielegat 2020: Wat te doen in Breda tijdens Carnaval?

’t Kielegat 2020: Wat te doen in Breda tijdens Carnaval?

Voor veel mensen blijft het moeilijk te bevatten, maar elk jaar is er een periode dat geen enkel bedrijf in Zuid-Nederland de telefoon opneemt. Want als er carnaval gevierd wordt, ligt dit deel van het land bijna een week plat. Zo ook Breda. Deze stad verandert van 21 tot en met 26 februari in ’t Kielegat. Voor degenen die zich afvragen wat er allemaal te doen is tijdens carnaval in Breda, hieronder een overzicht.

Draoj’ut is om
Het thema van carnaval 2020 is Draoj’ut is om, oftewel ‘draai het eens om’. Zeker weten dat je vrije interpretaties van dit thema terug ziet komen in de kostuums van fanatieke carnavalsvierders en bij de imposante wagens die meerijden in de optocht. Het thema vormt een rode draad door de carnavalsweek heen, en iedereen zal hier (letterlijk) zijn of haar eigen draai aan geven.

Activiteiten
Carnaval wordt gevierd in de hele stad en gedurende de hele dag, dus je hoeft niet met een blokkenschema op zak van hot naar her te rennen. Wij raden je vooral aan om de waan van de dag en de polonaise te volgen, of laat je lekker verplaatsen door de wind, als we het weerbericht mogen geloven. Toch lichten we een paar evenementen uit die je liever niet wilt missen:

  • Hossen op de markt
    Het grootste carnavalscafé van Nederland tref je eventjes aan in Breda. Op zondagavond 23 februari om 20:00 uur veranderd de Grote Markt in een kolkende, nee hossende, massa. Verwacht een opzwepende carnavalsviering met veel toeters en bellen en een traditionele polonaise rond de kerk. Kom vooral op tijd om een goed plekje voor het podium bij het oude stadhuis te bemachtigen.
  • De Grote Optocht & Brakkensliert
    Elke stad of dorp heeft zijn eigen carnavalsoptocht en in Breda staat al sinds jaar en dag de maandagmiddag gereserveerd voor de Grote Optocht. Vanaf 12 uur beginnen ruim 60 carnavalswagens te rollen en tot 17 uur zijn deze vanaf verschillende plekken in de binnenstad goed te bewonderen. Onze tip: de bocht bij poppodium Mezz is altijd gezellig en heeft goed zicht op de parade. Op zondagochtend trekt de Brakkensliert door de stad; de optocht door & voor de kleine carnavalsvierders en hun ouders.
  • Kantje Boord: Carnavalsfeest in de Haven
    Waar de Haven van Breda door het jaar heen als drukke horecalocatie geldt, kan het tijdens carnaval soms aanvoelen als een verlaten hoek van het uitgaanscentrum. Dit jaar komt daar verandering in dankzij een nieuw initiatief genaamd ‘Kantje Boord’. Verschillende cafés en initiatieven hebben de handen ineengeslagen en organiseren een gratis carnavalsfestival met 6 verschillende area’s. Verwacht silent disco, een DJ-marathon en het BK Frikandellen eten.

Dit moet je weten als je carnaval viert in Breda
Een paar welgemeende tips van onze kant voor de niet zo doorgewinterde carnavalsvierder die dit jaar van plan is om naar het zuiden af te reizen. Breda staat bekend als gastvrije stad en dat zijn we zeker ook tijdens Carnaval. Er komen veel mensen van ‘boven de rivieren’ dit grootste feest meevieren, maar hier wordt niet altijd positief over gepraat in Breda vanwege incidenten in het verleden. Vooral ‘de Rotterdammer’ heeft een bepaalde naam opgebouwd, maar laat je hier niet door afschrikken. Als je het feestje net zo viert als de Brabanders doen, wordt het gegarandeerd een gezellige boel. Roep niet te hard dat je uit een grote stad in het Noorden komt en overweeg vooral eens een andere dag dan de zaterdag af te zakken. Veel Bredanaars die er niet meer wonen, maar wel nog carnaval komen vieren, vragen de maandag en dinsdag gewoon vrij, dus jij kan dat ook! Steek een beetje moeite in je outfit, een onesie of een dierenpak getuigt van weinig creativiteit en inspiratie, de SWAT pakken en Casa de Papel-overvallers kennen we inmiddels ook wel. Vergeet je vooral niet te wapenen tegen het weer! De voorspelling zijn slecht en het feest wordt grotendeels buiten gevierd, dus kleed je in laagjes en tegen de regen.

De geschiedenis van het Carnavalsfeest
Carnaval is een volksfeest dat zijn oorsprong vindt in de christelijke traditie. Het is een feest van zotheid, spot en uitbundigheid en heeft dat door de eeuwen heen zeker niet verloren. Maar goed dat er daarna nog steeds door velen gevast wordt, want een kleine week carnaval vieren gaat je niet in de koude kleren zitten.
Steden met een bourgondische carnavalstraditie veranderen tijdelijk hun naam en de sleutel van de stad wordt door de burgemeester voor de carnavalsperiode overgedragen aan Prins Carnaval.
Breda wordt omgedoopt tot ’t Kielegat, wat verwijst naar een opening in de kiel van het Turfschip. Dit schip is bekend van een list die Prins Maurits in 1591 uitvoerde, waarmee hij de stad Breda op heroïsche wijze terugveroverde van de Spanjaarden. De soldaten die verborgen zaten in het ruim van het schip, konden door het gat in de kiel in de gaten houden of ze al bij de stadspoorten gearriveerd waren.
Wil je alles te weten komen over dit Bredase Paard van Troje of de tradities tijdens Carnaval? Aarzel dan niet en boek een stadstour.

Door onze local

Tino

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

Gewoon top Leuke tocht, fantastische gids!!! Er werd voor een leuke lunchpakket gezorgd met lekkere gerechten, prima service van seebreda!!!Doen gewoon
mark n
mark n
2023-09-17
Interessante blik op Breda De trip gaf ons een goed beeld van de bezienswaardigheden van Breda. De uitleg werd op een boeiende manier gegeven en was heel interessant.
Kathy S
Kathy S
2023-07-18
Beste bierwandeling by far! Wij hebben de bierwandeling gedaan met Joep als gids. Was super geregeld. Joep neemt de tijd om dingen te vertellen en zelfs degene die in Breda wonen hebben er nog veel van opgestoken. En natuurlijk zijn de biertjes ook lekker en komen ze met een goed verhaal. Zou het zeker aanraden als je op zoek bent naar een relaxte bezigheid in Breda!
Bart
Bart
2023-06-20
Ook voor Bredanaars! Heerlijke dag gehad. Onze gids Tino wist ons een door een mooi aaneensluitend verhaal door Breda te loodsen. Zelfs voor Bredanaars een echte aanrader.
Dirk Z
Dirk Z
2023-06-02
Fietsen door Breda; aanrader!! Hele leuke fietstour door Breda! Verrassend hoeveel bezienswaardigheden de stad heeft en de gids laat al deze plekken zien! Wij hadden ook een erg leuke en enthousiaste gids die veel wist van de historie van de stad en dit leuk kon overbrengen aan ons. Verder in de tour ook nog een aantal leuke hotspots gezien, die we zelf waarschijnlijk nooit gevonden hadden omdat we niet verder komen dan hartje centrum! Echt een aanrader!
Familie
Familie
2023-05-28
Enthusiastic tour guide and great tour route Although we all live and grew up in Breda it was really nice to hear all the info from our great tour guide Joep. Learned new stuff about our city and seen things we never seen before. Thanks again for a great tour!
Stijn B
Stijn B
2023-04-17
Leuke Bredase bierwandeling! We hebben genoten van de Bredase Bierwandeling, de bezoekjes aan de brouwerijtjes met proefbiertjes, de mooie bezienswaardigheden van Breda en de leuke en duidelijke uitleg van de gids, Joep. Geweldige middagactiviteit!
N. vdl
N. vdl
2023-03-05
Bierwandeling Met een vriendengroep de bierwandeling gedaan onder de begenadigde leiding van Tino. Mooie verhalen, leuke locaties en bijzondere lokale bieren door een kenner gepresenteerd. Voor een prima prijs ben je de hele middag zoet! Aanrader!!!
Kees B
Kees B
2022-11-20
Hadden we niet willen missen Een leuke gezellige en informatieve tocht door Breda en nabije omgeving. Een aanrader voor een ieder die de stad anders wil bekijken en helemaal als Joep de reisleider is!
Petra
Petra
2022-09-05
Een mooie en gezellige fietstour met een goede afstemming tussen fietsen en verhalen horen We hebben een informatieve en gezellige fietstour gehad in Breda. Een top gids Vooral de afwisseling tussen fietsen en verhalen horen over Breda was perfect. Ook voor jong volwassen (15-20 jaar) is dit leuk en hebben ze het als leuk en informatief ervaren.
m0nique1973
m0nique1973
2022-08-08
fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken