Voor veel mensen blijft het moeilijk te bevatten, maar elk jaar is er een periode dat geen enkel bedrijf in Zuid-Nederland de telefoon opneemt. Want als er carnaval gevierd wordt, ligt dit deel van het land bijna een week plat. Zo ook Breda. Deze stad verandert van 21 tot en met 26 februari in ’t Kielegat. Voor degenen die zich afvragen wat er allemaal te doen is tijdens carnaval in Breda, hieronder een overzicht.
Draoj’ut is om
Het thema van carnaval 2020 is Draoj’ut is om, oftewel ‘draai het eens om’. Zeker weten dat je vrije interpretaties van dit thema terug ziet komen in de kostuums van fanatieke carnavalsvierders en bij de imposante wagens die meerijden in de optocht. Het thema vormt een rode draad door de carnavalsweek heen, en iedereen zal hier (letterlijk) zijn of haar eigen draai aan geven.
Activiteiten
Carnaval wordt gevierd in de hele stad en gedurende de hele dag, dus je hoeft niet met een blokkenschema op zak van hot naar her te rennen. Wij raden je vooral aan om de waan van de dag en de polonaise te volgen, of laat je lekker verplaatsen door de wind, als we het weerbericht mogen geloven. Toch lichten we een paar evenementen uit die je liever niet wilt missen:
- Hossen op de markt
Het grootste carnavalscafé van Nederland tref je eventjes aan in Breda. Op zondagavond 23 februari om 20:00 uur veranderd de Grote Markt in een kolkende, nee hossende, massa. Verwacht een opzwepende carnavalsviering met veel toeters en bellen en een traditionele polonaise rond de kerk. Kom vooral op tijd om een goed plekje voor het podium bij het oude stadhuis te bemachtigen. - De Grote Optocht & Brakkensliert
Elke stad of dorp heeft zijn eigen carnavalsoptocht en in Breda staat al sinds jaar en dag de maandagmiddag gereserveerd voor de Grote Optocht. Vanaf 12 uur beginnen ruim 60 carnavalswagens te rollen en tot 17 uur zijn deze vanaf verschillende plekken in de binnenstad goed te bewonderen. Onze tip: de bocht bij poppodium Mezz is altijd gezellig en heeft goed zicht op de parade. Op zondagochtend trekt de Brakkensliert door de stad; de optocht door & voor de kleine carnavalsvierders en hun ouders. - Kantje Boord: Carnavalsfeest in de Haven
Waar de Haven van Breda door het jaar heen als drukke horecalocatie geldt, kan het tijdens carnaval soms aanvoelen als een verlaten hoek van het uitgaanscentrum. Dit jaar komt daar verandering in dankzij een nieuw initiatief genaamd ‘Kantje Boord’. Verschillende cafés en initiatieven hebben de handen ineengeslagen en organiseren een gratis carnavalsfestival met 6 verschillende area’s. Verwacht silent disco, een DJ-marathon en het BK Frikandellen eten.
Dit moet je weten als je carnaval viert in Breda
Een paar welgemeende tips van onze kant voor de niet zo doorgewinterde carnavalsvierder die dit jaar van plan is om naar het zuiden af te reizen. Breda staat bekend als gastvrije stad en dat zijn we zeker ook tijdens Carnaval. Er komen veel mensen van ‘boven de rivieren’ dit grootste feest meevieren, maar hier wordt niet altijd positief over gepraat in Breda vanwege incidenten in het verleden. Vooral ‘de Rotterdammer’ heeft een bepaalde naam opgebouwd, maar laat je hier niet door afschrikken. Als je het feestje net zo viert als de Brabanders doen, wordt het gegarandeerd een gezellige boel. Roep niet te hard dat je uit een grote stad in het Noorden komt en overweeg vooral eens een andere dag dan de zaterdag af te zakken. Veel Bredanaars die er niet meer wonen, maar wel nog carnaval komen vieren, vragen de maandag en dinsdag gewoon vrij, dus jij kan dat ook! Steek een beetje moeite in je outfit, een onesie of een dierenpak getuigt van weinig creativiteit en inspiratie, de SWAT pakken en Casa de Papel-overvallers kennen we inmiddels ook wel. Vergeet je vooral niet te wapenen tegen het weer! De voorspelling zijn slecht en het feest wordt grotendeels buiten gevierd, dus kleed je in laagjes en tegen de regen.
De geschiedenis van het Carnavalsfeest
Carnaval is een volksfeest dat zijn oorsprong vindt in de christelijke traditie. Het is een feest van zotheid, spot en uitbundigheid en heeft dat door de eeuwen heen zeker niet verloren. Maar goed dat er daarna nog steeds door velen gevast wordt, want een kleine week carnaval vieren gaat je niet in de koude kleren zitten.
Steden met een bourgondische carnavalstraditie veranderen tijdelijk hun naam en de sleutel van de stad wordt door de burgemeester voor de carnavalsperiode overgedragen aan Prins Carnaval.
Breda wordt omgedoopt tot ’t Kielegat, wat verwijst naar een opening in de kiel van het Turfschip. Dit schip is bekend van een list die Prins Maurits in 1591 uitvoerde, waarmee hij de stad Breda op heroïsche wijze terugveroverde van de Spanjaarden. De soldaten die verborgen zaten in het ruim van het schip, konden door het gat in de kiel in de gaten houden of ze al bij de stadspoorten gearriveerd waren.
Wil je alles te weten komen over dit Bredase Paard van Troje of de tradities tijdens Carnaval? Aarzel dan niet en boek een stadstour.
Tino
Wie zijn wij?
✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders
Wat doen wij?
✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen
waarom seeBreda?
✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid
wat zeggen onze gasten over de stadstours?
de stadstours van seeBreda
Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!