Spring naar content
activiteiten, bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » 5x de beste musea in Breda

5x de beste musea in Breda

Zin in iets anders dan een terrasje pakken of winkelen? Ga op ontdekking in een van onderstaande musea: modern, informatief én gezellig. In deze blog vind je de 5 beste musea in Breda, voor jong en oud!


Stedelijk Museum Breda

Het Stedelijk Museum Breda is dé plek voor erfgoed en geschiedenis van de stad Breda. Het museum is een fusie van het Breda’s Museum en het MOTI en toont sinds de opening in 2017 een mix van cultureel erfgoed en moderne beeldcultuur. Het is gelegen aan de historische Boschstraat in een fantastisch pand; het Oudemannenhuis, wat in Breda beter bekend staat als De Beyerd (niet te verwarren met de fantastische kroeg twee deuren verder). Vanaf juni 2023 toont het SMB de vaste expositie ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’. Niet te missen: de replica van het Turfschip en het volledig gerenoveerde model van de Grote Kerk van Breda.

Tip! Loop het museumcafé binnen om de kopie van het wereldberoemde werk ‘Las Lanzas’ van Diego Velázquez te bewonderen. Welke stad geeft zich hier over aan de Spanjaarden, denk je?

Boschstraat 22

Maczek Memorial Breda
Misschien wel het meest indrukwekkende museum in Breda vind je aan de Ettensebaan; het Maczek Memorial. Dit museum vertelt het bijzondere verhaal van de bevrijding van Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek, wereldberoemd in Breda, lokte de Eerste Poolse Panterdivisie de Duitsers uit hun tent en wisten ze Breda op unieke wijze te bevrijden; het aantal slachtoffers en schade aan de stad was miniem. In het museum word je meegenomen langs alle facetten van dit verhaal. De aangrijpende beelden zullen waarschijnlijk wel even blijven hangen, net zoals het Poolse ereveld waarlangs het museum te vinden is. Om het Breda van nu te waarderen is een bezoek aan dit museum een absolute aanrader!

Ettensebaan 17a

mooi museum in Breda

Bierreclame Museum
Net buiten het centrum van Breda vind je het Bierreclame Museum, zonder twijfel het meest originele museum in dit rijtje. Je vindt hier ontelbaar Europese bierreclames afkomstig uit Nederland en België, maar ook Engeland, Ierland en Duitsland. De meest borden stammen uit de periode 1900 tot 1960, en zo kom je stijlen als Art Deco en Jugendstil vanzelf tegen. Dit museum geeft je dorst en daar is gelukkig ook aan gedacht: bestel een biertje aan de bar en laat alle reclames op je inwerken terwijl je bijkomt in de prachtige biertuin! Proost!

Haagweg 375

Miniaturen- en poppenmuseum Breda
Midden in het centrum van de historische binnenstad van Breda, op de magische plek van het Begijnhof, vind je het Miniaturen- en poppenmuseum. Ontdek de geschiedenis in het klein… heel klein. Voor slechts €4,- krijg je een rondleiding van een van de holografische bewoners van het pand en iets te drinken met wat lekkers. Er is van alles te bewonderen; van een café uit de jaren ‘50 tot aan het grachtenpand van een Joodse familie. Tot slot kun je een film bekijken die laat zien hoe de uitgebreide collectie tot stand is gekomen!

Catharinastraat 23

Grote Kerk van Breda
De Grote Kerk van Breda (ook wel Onze Lieve Vrouwekerk) is misschien geen officieel museum, maar wel een icoon van de stad én mausoleum van de eerste Nassaus in Nederland. Met haar indrukwekkende beeldhouwwerken, grafmonumenten en muurschilderingen is dit een bezienswaardigheid die je zeker gezien moet hebben. De Grote Kerk ligt midden in het centrum van Breda en is door de imposante bouw dan ook niet te missen. In de kerk worden diverse evenementen georganiseerd zoals tentoonstellingen, beurzen en de Nassaudag. Maar wist je dat je ook de toren kan beklimmen? Voor slechts €7,50 klim je via 287 traptreden naar het hoogste puntje van de kerk. Zo ontdek je Breda van een hele andere kant!

Kerkplein 2

De Grote Kerk en andere mooie plekjes van de stad ontdekken? Ga mee op fietstour met een van onze enthousiaste gidsen!

Door onze local

Tino

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken