Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » Het Mastbos in Breda

Het Mastbos in Breda

Het Mastbos in Breda is een enorm bos aan de rand van de stad. Dit is het groenste stuk van Breda en absoluut een bezoek waard als je van rust en natuur houdt. Het bos dankt zijn naam aan de vele grote dennen die vroeger ‘mastbomen’ werden genoemd. Niet geheel onbegrijpelijk, aangezien ze gegroeid werden om scheepsmasten van te maken.


Aanleg van het Mastbos

Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en na de wouwse plantage het oudste cultuurbos van Nederland. In 1515 heeft Graaf Hendrik III van Nassau het bos laten aanleggen met zaaigoed uit Duitsland. Voor de aanleg van het bos was in dit gebied een heideveld.

Het mastbos heeft vroeger veel hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later werd het hout gebruikt voor masten voor de schepen van de VOC. Ook heeft het bos dienst gedaan als jachtgebied voor de Heren van Breda.

Bij de eerste aanleg was het bos 3 kilometer lang en ongeveer 750 meter breed. Het oudste gedeelte van het bos ligt in het gebied van hotel Mastbosch naar het einde van het Eeuwig Laantje.

boek nu een overnachting in breda

Het Vierkant van Maurits
Vanaf 1621, vond Prins Maurits dat het tijd was om het Mastbos op een wat meer planmatige wijze te beheren. Vervolgens gaf hij de opdracht aan landmeters om het Mastbos in kaart te brengen en een omheind jachtgebied aan te leggen. Binnen dit gebied is een vierkant gemarkeerd door brede lanen met bomen, wallen en sloten. Het vierkant is nog steeds herkenbaar in het landschap:

  • De westzijde is de Goordreef en is gericht op de kerktoren van Princenhage.
  • De oostzijde is gericht naar Meerle en bestaat uit de Stouwdreef en Mastenlaan.
  • De noordzijde steekt buiten het gebied waardoor de Overaseweg een haakse bocht maakt. Deze zijde is gericht op de oude kerk van Bavel.
  • De zuidkant bestaat uit de oude postbaan en kende geen oriëntatiepunt

Nog meer weten over het mastbos? kijk dan op Wikipedia

Activiteiten in het Mastbos
Nu is het een bijzonder wandelgebied met eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes. Ook is er een speelbos aanwezig. Naast de bosgedeelten zijn er ook heidevelden met vennetjes. Het gebied leent zich uitstekend voor een dagje uit in combinatie met het Markdal, Kasteel Bouvigne en het pittoreske Ginneken met zijn winkeltjes en terrassen.

Rondleidingen in Breda
Ben je na dit artikel helemaal fan geworden van Breda? Check dan onze rondleidingen in Breda! Tijdens onze rondleidingen laten wij jou alle bezienswaardigheden van Breda zien: Alle hoogtepunten, maar ook minder bekende plekjes.

Door onze local

Tino

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken