Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » Kasteel Bouvigne

Kasteel Bouvigne

Tijdens jouw dagje uit bewonder je dit mooie Kasteel Bouvigne dat even buiten het Ginneken ligt en vlak bij het Mastbos ten zuiden van Breda. Erachter ligt het Markdal. Het is sinds 1972 eigendom van Waterschap Brabantse Delta. Tussen 1975 en 1977 werd het op 13 september 1977 heropend door prins Claus na restauratie.


Geschiedenis

Hoe oud het kasteel precies is en hoe het er oorspronkelijk heeft uitgezien is onbekend. Voor zover bekend, kwam het stenen huis voor het eerst in 1554 voor in een officiële akte, namelijk in het testament van de vroeger eigenaar Jacob van Brecht. Het gebouw werd omschreven als een statig stenen huis omgeven met grachten in dit testament. Het herenhuis is in de loop der tijd uitgebreid. Tussen 1554 en 1611 is de eerste verdieping van de toren op het stenen huis gebouwd. Nog enkele andere verbouwingen en de verhoging van de toren werden in de drie jaar daarna gedaan.

Prins Filips Willem van Oranje kocht op 8 oktober 1614 huize ‘Boeverijen’ voor 27.000 gulden van Jean Baptiste Keeremans die het met zijn verbouwingen de huidige Renaissance-aanblik had gegeven. Filips Willem was de oudste zoon en erfgenaam van zijn inmiddels vermoorde vader Willem van Oranje.

Bouvigne werd nooit als jachthuis gebruikt en is een voornaam herenhuis. De jachtgebieden van de Oranjes lagen ten noorden van het Prinsenhof (Kasteel van Breda) en bij het Liesbos. Het Mastbos is een aangelegd productiebos voor hout. Het is niet duidelijk waar Filips-Willem het kasteel voor gebruikte, hij woonde op het Prinsenhof. Wellicht stelde hij het ter beschikking als woning van een rentmeester.

Meer weten over Kasteel Bouvigne? Onze rondleiding op fiets brengt je langs alle bezienswaardigheden van Breda.

Door onze local

Tino

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken