Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » Het Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda is een kasteel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in het centrale stadsdeel van Breda aan het Kasteelplein. Sinds 1826 is de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd in dit gebouw en daarom is het kasteel niet vrij toegankelijk voor burgers. Tijdens onze tours in Breda fietsen en wandelen wij langs dit kasteel en vertellen we jou alles wat je wilt weten. Kan je daar niet op wachten? Lees dan hieronder alvast over de geschiedenis van het Kasteel van Breda!


De band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau

In 1353 verkocht de hertog van Brabant de stad Breda aan de Hollandse edelman Jan II van Polanen. Jarenlang was het kasteel van de Polanen; Tot dat kleindochter Johanna van Polanen in 1403 trouwde met de Duitse edelman Engelbrecht I van Nassau. Hierdoor kwam Breda en het kasteel in handen van deze voorname familie. Bijgevolg vormt dit huwelijk ook het begin van de band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau.

boek een tour in breda

Vergroting van het Kasteel van Breda
Door de zoon van Engelbrecht, Johan IV van Nassau-Dietz, werd het kasteel kort na 1460 vergroot. De rekenkamer van het kasteel in Breda werd in deze periode gebouwd. Hier werden de vele bezittingen van de Nassaus vastgelegd. Verder bouwde hij ook de Assautoren. De achterneef van Johan IV van Nassau-Dietz, Hendrik III van Nassau-Breda, liet het kasteel in 1536 verbouwen tot een renaissancepaleis. Echter maakte de voltooiing niet meer mee want hij stierf in 1538. Vervolgens werd hij opgevolgd door zijn zoon René van Chalon. René maakte het werk van zijn vader af en bouwde in 1540 de prachtige hofkapel.

Willem van Oranje
René de Chalon stierf jong en zonder kinderen. Vervolgens kwam het kasteel toen, net als de titel Prins van Oranje, in handen van de beroemdste bewoner van het kasteel. Namelijk zijn elfjarige Duitse neef Willem van Nassau-Dillenburg, de latere Willem van Oranje. Verder kreeg het kasteel opnieuw een militaire functie in zijn strijd tegen het Spaanse gezag.

Koninklijke Militaire Academie (KMA)
De Vrede van Breda getekend in 1667 door vertegenwoordigers van Engeland, de Republiek der Verenigde Nederlanden en Frankrijk. Hierdoor kwam er een einde aan de Tweede-Engelse-Nederlandse Oorlog. Tussen 1686 en 1685 bouwde Stadhouder-koning Willem III bouwde het kasteel verder uit, waarbij het de naam Prinsenhof kreeg. Later stelde Koning Willem I in 1826 het Kasteel van Breda ter beschikking aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA); in 1828 arriveerden de eerste cadetten.

Voor meer informatie over het kasteel van Breda kijk op wikipedia.

Wil je nog meer artikelen lezen over Breda? Bekijk onze blog pagina voor alles wat er te doen is in Breda. Lijkt het jou leuk om een rondleiding door Breda te doen? Ga mee met onze Highlight Fietstour en laat je verassen door onze mooie stad.

Door onze local

Daniëlle

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken