Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » De Koepelgevangenis in Breda

De Koepelgevangenis in Breda

Wist je dat de Koepelgevangenis in Breda eigenlijk zo lek als een mandje was? Waar ging het mis met de bewaking? Tijdens een fietstocht door Breda met seeBreda ontdek je het hele verhaal over de Koepel en andere bezienswaardigheden.

Een van de drie Nederlandse koepelgevangenissen
De koepelgevangenis in Breda maakte deel uit van een justitiële inrichting in het centrum van Breda. Verder is de voormalige gevangenis een van drie in Nederland bestaande koepelgevangenissen. De koepelgevangenis in Breda kende drie onderdelen waaronder een huis van bewaring, een gevangenis, en een afdeling met extrazorg plaatsen.

De koepelgevangenis in Breda: Vrouwengevangenis
Tot januari 2013 was de koepelgevangenis in Breda een vrouwengevangenis. Ondertussen zijn de vrouwen overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting Ter Peel in Horst aan de Maas. Op 22 maart 2013 werd allereerst bekend dat de hele gevangenis gesloten zou worden in verband met bezuinigingen. De eerstvolgende afdeling ging in 2014 dicht. De rest van het complex werd per 1 januari 2016 definitief als penitentiaire inrichting gesloten. Hiertegen is in Breda veel protest gerezen, de burgemeester vertelde er verdriet over te hebben.

Geschiedenis van de koepelgevangenis in Breda
De koepelgevangenis is gebouwd in de periode 1882 – 1886 door de justitie-architect Johan Frederik Metzelaar. Hij had al eerder een vergelijkbare koepelgevangenis in Arnhem ontworpen. Het gebouw werd ontworpen volgens het door de Brit Jeremy Bentham in 1791 bedachte panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen constant in de gaten houden. Later in 2001 is het complex aangewezen als rijksmonument. Medio 2007 loopt een procedure om de omgeving rond De Koepel tot beschermd stadsgezicht te verklaren.

Wil je nog meer over de koepelgevangenis weten? Kijk dan op Wikipedia.

Activiteiten in de koepelgevangenis
Inmiddels staat de Koepel ook wel bekend als de grootse Escape Room van Nederland. Het spel met 80 figuranten en 400 deelnemers heeft maar één doel; ontsnappen uit de Koepelgevangenis van Breda, net zoals Hulda Totti Kiel ooit deed. Sinds 2022 dient de Koepel als opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Hierdoor zijn de meeste activiteiten niet mogelijk. Maar je kan bijvoorbeeld nog wel een privé-rondleiding boeken. Dit kan via de website van Future Dome Events.

Ontdek meer tijdens een fietstour door Breda
Ga op avontuur met de lokale gidsen van seeBreda en ontdek alle verhalen over de Koepelgevangenis in Breda! Met de Breda Highlight Fietstour kom je tijdens een 2,5 uur durende fietstocht achter alle verhalen over de Parel van het Zuiden. We stoppen onder andere bij het Kasteel van Breda, de Moby Dick en de Koepel in Breda.

Door onze local

Tino

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken