Spring naar content
actueel
Home » Blogs » actueel » 15x de leukste hotspots in Breda volgens de locals

15x de leukste hotspots in Breda volgens de locals

Een dagje Breda, altijd een goed idee! Maar waar moet je heen? Wat moet je zien? De antwoorden op die vragen hoor je natuurlijk het liefste van een local en precies daarom helpen wij jou maar al te graag op weg. Hieronder volgen de 15 leukste hotspots in Breda die je tijdens een bezoek aan Breda niet mag missen.


Grote Markt

Grote Markt | Het belangrijkste plein van Breda ligt natuurlijk midden in het centrum van de stad. Op de Grote Markt staan meerdere monumentale panden. Het meest opvallende gebouw hier is de Grote Kerk van Breda, ook wel Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd. Ook het oude stadhuis is het bewonderen waard. Heb je zin in iets te eten of drinken? Dan ben je hier aan het juiste adres. De Grote Markt ademt de Bourgondische levensstijl van de Bredanaars en is compleet gevuld met terrassen. Geen betere plek om de gezelligheid van deze Brabantse stad van dichtbij te ervaren!

Grote Markt t.h.v. nummer 21 | Midden op de Grote Markt staat een bevrijdingsmonument genaamd ‘Judith’. Het beeld symboliseert een Joodse vrouw, die dankzij een leugen de legertent van de tegenstander binnen wist te dringen. ’s Nachts onthoofde ze de bevelhebber en daardoor sloegen de vijandelijke troepen op de vlucht. Judith kreeg voor deze heldhaftige daad een prominente plek in de stad. Op 24 juni 1952 werd haar standbeeld midden op de Grote Markt geplaatst, en daar staat het nog steeds!

Het Valkenbergpark
John F. Kennedylaan 1| Kom je met de trein naar Breda, dan loop je vanuit het nieuwe NS-station zo het Valkenbergpark in hartje Breda binnen. Een beter begin van een bezoek aan Breda bestaat er niet. Het Valkenbergpark deed tot 1812 dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda en dankt zijn naam aan een valkenhuis dat aan de rand van dit park stond. Niet geheel onterecht is hier ook het Nassaumonument te vinden, niet te missen als je het park inloopt vanuit de Willemstraat.

John F. Kennedylaan 15 | Midden in het Valkenbergpark ligt het T-Huis. Dit is dé plek om de sfeer van het park te proeven en te genieten van een lekker hapje en drankje. Het T-huis is dankzij de kersverse eigenaren Joris en Ivo eigenlijk weer de huiskamer van Breda en welke locatie is er daar nou geschikter voor dan midden in het mooie Valkenbergpark?

Tijdens al onze tours komen we gegarandeerd door het Valkenbergpark en hoor je verschillende verhalen over de geschiedenis van het park van onze lokale gidsen!

Haveneiland
Veilingkade | Verlaat je het treinstation aan de Belcrumzijde, denk dan niet gelijk dat je verkeerd zit. Via de prachtige Speelhuislaan kom je uit in voormalig industrieel gebied, vandaag beter bekend onder de naam het Haveneiland. Op het Haveneiland vind je aan de Veilingkade bijzondere plekken als Skatepark Pier15, Belcrum Beach & STEK. Aan de overkant (einde Speelhuislaan) kom je terecht op het voormalige Backer en Rueb-terrein en bevindt zich nu de hipste hotspot van de stad: BRACK, the place to be voor een lekker biertje aan het water.

Dit alternatieve stuk van Breda wordt steeds populairder en dat is maar goed ook. Afgelopen jaren is het Haveneiland uitgegroeid tot een broeiplaats van cultuur en alternatieve ondernemingen. Wil je een andere kant van de stad ontdekken, dan ben je hier aan het goede adres!

Veilingkade 9b | Op STEK, één van de terreinen op het Haveneiland, vind je sinds de zomer van 2020 Radio Pannekoek! Binnen no-time is deze plek uitgegroeid tot een nieuwe hotspot in de stad. Radio Pannekoek is een combinatie van lekker eten (meer dan pannenkoeken), alternatieve radio en activiteiten als filmavonden, mosselbuffets en ga zo maar door. Leuk voor jong en oud en altijd verrassend!

Begijnhof
Catharinastraat 45 | Opgericht in 1267 en vandaag de dag nog steeds een begrip in Breda. Het Begijnhofje ligt deels in het Valkenbergpark en werd vroeger enkel bewoond door alleenstaande vrouwen (Begijnen genaamd) die een gemeenschap vormden binnen de kerk. Echte Begijnen zijn er tegenwoordig niet meer, maar naast die aan het Spui in Amsterdam is dit het enige bewoonde Begijnhof van Nederland. Een magische en tijdloze plek midden in het hart van de stad.

Willem Merkxtuin
Willem Merkxtuin 26 | Recht tegenover het Begijnhof zit de ingang naar nog een bijzondere plek, namelijk de Merkxtuin. Deze tuin is vernoemd naar Willem Merkx, oud-burgemeester van Breda. Het is een kleine, groene oase in het midden van de stad. Nergens In Breda zie je zoveel kunst per vierkante meter. De tuin ligt iet wat verscholen achter statige hofhuizen en is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Blinds Walls Gallery
Wist je dat de stad Breda een groot openluchtmuseum is op het vlak van streetart? De Blind Walls Gallery zorgt voor een bijzonder stadszicht met ruim 80 kunstwerken verspreid door de hele stad. De muurschilderingen tonen de rijke historie en vertellen de verhalen van Breda. Uniek in Nederland! In 2017 won de Blinds Walls Gallery de Brabantse Erfgoed Prijs. Wil je Breda op een bijzondere manier ontdekken? Download dan de app van de Blind Walls Gallery.

Ginnekenmarkt
Ginnekenmarkt | De Ginnekenmarkt is een historisch pleintje in het zuiden van Breda. De markt vormt het middelpunt van de wijk het Ginneken en staat tijdens de zomer bol van de evenementen. Het is een gezellig driehoekig pleintje met een dorpspomp en nog authentieke lantarenpalen. Pal naast de Ginnekenmarkt ligt ook de 15e-eeuwse Laurentiuskerk. Dankzij de vele terrasjes is dit dé plek om lekker te gaan lunchen of borrelen op het terras in de zon. Waan je als een god in Frankrijk onder de platanen van het Ginneken! Dat is precies wat wij doen tijdens de pauze van onze Breda Highlight Fietstour.

Markdal
Het Markdal | Op een steenworp afstand van de Ginnekenmarkt en dus van de stedelijkheid vind je het zeer groene Markdal. Bredanaars weten het Markdal sinds jaar en dag te vinden, maar voor de meeste bezoekers van Breda is dit een onbekende hotspot. Echt een verborgen parel! Er grazen niet alleen koeien, maar als je geluk hebt kan je ook herten, vossen, ijsvogels en ooievaars spotten. Zeker voor mensen die graag fietsen of wandelen is dit een must go to. Rust, ruimte en natuur: wat wil je nog meer?

Winkelcentrum ’t Sas
’t Sas 8 | Wist je dat Breda de uitgelezen stad is om een dagje te winkelen? Naast alle bekende merken tref je er ook veel lokale winkels aan. Verborgen tussen de Lange Burgstraat en de Havermarkt vind je bijvoorbeeld het luxe winkelcentrum ’t Sas. Naast verschillende beauty-winkels kan je hier perfect terecht om kleding en schoenen te shoppen. De ingang van ’t Sas is misschien even zoeken, maar verborgen parels laten zich niet makkelijk vinden!

Lange Brugstraat 26 | Gelegen in ’t Sas maar met de ingang aan de Lange Brugstraat, vind je de Epic Store. Epic is een super hippe sneakerwinkel met een assortiment dat je lang niet overal tegenkomt!

Boschstraat
Boschstraat | De Boschstraat is een van de oudste straten in de binnenstad van Breda. Je vindt er dan ook maar liefst nog 8 rijksmonumenten. De Boschstraat was en is vandaag de dag nog één van de belangrijkste verbindingsroutes tussen het station, Breda Noord en Oost en de binnenstad. Het zit boordevol lokale ondernemers en de diversiteit daarvan zorgt voor een aangename afwisseling van de winkelstraten in het centrum. Tijdens onze tours vertellen we over twee beruchte Bredanaars die hier gewoond hebben. Rock & Roll verzekerd!

Boschstraat 22| Het belangrijkste museum van Breda vind je in de Boschstraat; het Stedelijk Museum Breda. Dit museum toont een combinatie van Bredaas erfgoed en actuele beeldcultuur. Om de twee jaar tovert het bekende festival BredaPhoto deze plek om naar een hedendaags fotomuseum.

Boschstraat 26 | Een van onze favoriete spots in de Boschstraat is De Beyerd. Dit begrip in Breda is een kroeg die tweemaal verkozen is tot nummer 1 in de landelijke Café top 100-verkiezing. Het vriendelijke personeel en de vele stamgasten doen je hier snel thuis voelen. Een niet te missen stop tijdens de Bredase Bierwandeling. We laten je graag zien waar het bekendste Bredase bier vandaan komt en belangrijker nog; je krijgt het ook te proeven natuurlijk!

Mastbos
Mastbos | Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en het op een na oudste cultuurbos van Nederland! Het Mastbos werd namelijk aangelegd om hout te produceren dat nodig was voor de bouw van het Kasteel van Breda en de uitbreiding van de Spaanse vloot tijdens de 80-jarige oorlog. Nu is het een bijzonder wandelgebied vol met eeuwenoude bomen. Gelukkig heeft het Mastbos haar functie als productiebos nog steeds behouden. Veel mensen gaan hier wandelen met de hond, maar ook voor gezinnen met kinderen is dit een heerlijke plek om naartoe te gaan, aangezien een deel van het bos dienst doet als speelbos.

Burgemeester Kerstenslaan 20 | Aan de rand van het Mastbos ligt Hotel Mastbosch. Midden in de natuur staat dit prachtige, monumentale pand uit de 19e eeuw, wat een ideale uitvalsbasis vormt om Breda en omgeving te ontdekken.

Kasteel Bouvigne
Bouvignelaan 5 | Tussen het Mastbosch en het Ginneken in, ligt het prachtige Kasteel Bouvigne, een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Breda. Het landgoed dateert uit de 15e eeuw en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel omgeven met drie bijzondere tuinen; een Franse, Duitse en een Engelse. Het is in handen geweest van de Nassau’s en ligt op een prachtige locatie aan de rand van het Markdal.

Koepelgevangenis
Nassausingel 26 | De koepelgevangenis van Breda is één van de drie koepelgevangenissen in Nederland. De gevangenis maakte jarenlang deel uit van een justitieel complex en huisvestte onder andere de beruchte ‘Drie van Breda’. In 2010 werd de koepelgevangenis wereldnieuws. Wil je weten waarom? Tijdens onze Breda Highlight Tour vertellen onze gidsen je alle ins en outs!

Galderse Meren
Oude Rijsbergsebaan | De Galderse Meren is een prachtig gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda met verschillende zwem-, duik- en surfmogelijkheden. De meren zijn immens populair in de zomer om verkoeling te zoeken van de stenen stad. Zin in een lekker dagje zon, water en strand? Dan zijn de Galderse Meren een heerlijke escape op zo’n 11 kilometer van het stadscentrum.

Vismarkstraat
Vismarkstraat | Naast historie en shoppen staat Breda natuurlijk ook bekend als de ideale stad om te stappen. Eén van de drukste straten in Breda is de Vismarkstraat. Met cafés als De Suikerkist, Proost, Barbier en Studio Dependance is er altijd wel een plek waar je gezellig een drankje en een dansje kan doen. Niet helemaal jouw ding? Loop dan een stukje verder naar bijvoorbeeld De Bruine Pij bij de kerk of Dok 19 in de Haven.

Vismarkstraat 2 & 20 | Maandagavond bier drinken? Dat kan! Elke 1e maandag van de maand slaan de bars Studio Dependance en Proost de handen ineen en organiseren ze de Speciaalbieravond XXL. Op deze avond is voor ieder z’n smaak, wel een bijpassend biertje te vinden!

Kan je niet genoeg van Breda krijgen? Check dan onze tips in verschillende categorieën zoals eten, uitgaan of activiteiten. Geen zin om alles zelf te ontdekken? Ga op stap met een van onze lokale gidsen en ontdek samen de tofste plekken van Breda!

Door onze local

Shannon

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

Gewoon top Leuke tocht, fantastische gids!!! Er werd voor een leuke lunchpakket gezorgd met lekkere gerechten, prima service van seebreda!!!Doen gewoon
mark n
mark n
2023-09-17
Interessante blik op Breda De trip gaf ons een goed beeld van de bezienswaardigheden van Breda. De uitleg werd op een boeiende manier gegeven en was heel interessant.
Kathy S
Kathy S
2023-07-18
Beste bierwandeling by far! Wij hebben de bierwandeling gedaan met Joep als gids. Was super geregeld. Joep neemt de tijd om dingen te vertellen en zelfs degene die in Breda wonen hebben er nog veel van opgestoken. En natuurlijk zijn de biertjes ook lekker en komen ze met een goed verhaal. Zou het zeker aanraden als je op zoek bent naar een relaxte bezigheid in Breda!
Bart
Bart
2023-06-20
Ook voor Bredanaars! Heerlijke dag gehad. Onze gids Tino wist ons een door een mooi aaneensluitend verhaal door Breda te loodsen. Zelfs voor Bredanaars een echte aanrader.
Dirk Z
Dirk Z
2023-06-02
Fietsen door Breda; aanrader!! Hele leuke fietstour door Breda! Verrassend hoeveel bezienswaardigheden de stad heeft en de gids laat al deze plekken zien! Wij hadden ook een erg leuke en enthousiaste gids die veel wist van de historie van de stad en dit leuk kon overbrengen aan ons. Verder in de tour ook nog een aantal leuke hotspots gezien, die we zelf waarschijnlijk nooit gevonden hadden omdat we niet verder komen dan hartje centrum! Echt een aanrader!
Familie
Familie
2023-05-28
Enthusiastic tour guide and great tour route Although we all live and grew up in Breda it was really nice to hear all the info from our great tour guide Joep. Learned new stuff about our city and seen things we never seen before. Thanks again for a great tour!
Stijn B
Stijn B
2023-04-17
Leuke Bredase bierwandeling! We hebben genoten van de Bredase Bierwandeling, de bezoekjes aan de brouwerijtjes met proefbiertjes, de mooie bezienswaardigheden van Breda en de leuke en duidelijke uitleg van de gids, Joep. Geweldige middagactiviteit!
N. vdl
N. vdl
2023-03-05
Bierwandeling Met een vriendengroep de bierwandeling gedaan onder de begenadigde leiding van Tino. Mooie verhalen, leuke locaties en bijzondere lokale bieren door een kenner gepresenteerd. Voor een prima prijs ben je de hele middag zoet! Aanrader!!!
Kees B
Kees B
2022-11-20
Hadden we niet willen missen Een leuke gezellige en informatieve tocht door Breda en nabije omgeving. Een aanrader voor een ieder die de stad anders wil bekijken en helemaal als Joep de reisleider is!
Petra
Petra
2022-09-05
Een mooie en gezellige fietstour met een goede afstemming tussen fietsen en verhalen horen We hebben een informatieve en gezellige fietstour gehad in Breda. Een top gids Vooral de afwisseling tussen fietsen en verhalen horen over Breda was perfect. Ook voor jong volwassen (15-20 jaar) is dit leuk en hebben ze het als leuk en informatief ervaren.
m0nique1973
m0nique1973
2022-08-08
fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken