Spring naar content
drinken, uitgaan
Home » Blogs » uitgaan » De leukste kroegen en mooiste cafés in Breda

De leukste kroegen en mooiste cafés in Breda

Breda staat bekend om haar gezellige binnenstad. In het centrum tref je ontzettend veel verschillende kroegen en cafés aan. ’s Zomers zit je lekker op de vele terrassen of in de binnentuinen die de stad telt. In de winter zijn er meer dan genoeg bruine kroegen om in op te warmen. Aangezien het centrum van Breda lekker compact is en de dichtheid van de kroegen enorm groot, is Breda de uitgelezen stad voor een kroegentocht met vrienden, familie of collega’s. Wij zetten onze lievelingscafés (in willekeurige volgorde) op een rijtje. Weer of geen weer, in Breda zijn we altijd op weg naar de kroeg!

1. Café de Bommel
We beginnen deze lijst met een begrip in Breda, namelijk Café de Bommel in de Halstraat. Deze bruine kroeg bestaat al bijna 40 jaar en is dé ontmoetingsplek voor jong en oud. Overdag drink je hier een koffie en lees je rustig een krantje. ’s Avonds veranderd de kroeg in een quizlokaal, voetbaltalkshow of dansclub. Wist je dat de Nederlandse film Onder het Hart met Frank Lammers deels in deze kroeg is opgenomen? Andere BN’ers die je in de regelmatig een biertje ziet drinken zijn o.a. Pierre van Hooijdonk, Sjoerd Mossou, schrijver Kluun en Ruudje van Big Brother.

Café de Bommel
Halstraat 1
Elke dag geopend

2. Beers & Barrels Brouwhuis Breda
Een relatief nieuwe aanwinst net buiten het centrum is Beers & Barrels. Dertien jaar na de sluiting van de beroemde Interbrew brouwerij, blaast café-restaurant Beers & Barrels het oude Brouwhuis nieuw leven in sinds 2017. Twee van de originele brouwketels zijn intact gebleven en nemen een prominente plek in binnen de zaak. Wat verder opvalt in het decor van deze kroeg is de speciale tapwand; gasten kunnen hier zelf een speciaalbiertje tappen aan één van de zestien tapkranen.

Beers & Barrels
Ceresstraat 15 1A
Elke dag open vanaf 15 uur

3. Boerke Verschuren
Op de Ginnekenmarkt vind je Boerke Verschuren, zeer bekend bij de Bredanaars, maar voor buitenstaanders een bijzondere ontdekking. Deze kroeg in Breda fungeert al sinds de 17e eeuw als huiskamer van het Ginneken en heeft zijn functie nog lang niet verloren. Het historische pand en de antieke inrichting verraden snel dat Boerke een lange geschiedenis kent. Vooral het terras is een goede reden om hier ’s zomers te stoppen. Iets wat wij tijdens onze fietstours maar al te vaak doen!

Boerke Verschuren
Ginnekenmarkt 13
Alle dagen open behalve 1e Kerstdag

4. Dok 19 Breda
De persoonlijke favoriet van onze gidsen mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met leukste kroegen in Breda. Sinds eigenaar Roger nieuw leven in Dok 19 heeft geblazen, is dit café the place to be in de haven van Breda. Het terras van Dok vangt het langste zon en de naastgelegen Keuken van Dok zorgt met lekkere versnaperingen voor een aangenaam verblijf op lange zomerdagen. ’s Avonds verandert het café regelmatig in een dansvloer, waar je de lekkerste hiphop en funk tunes hoort. Absoluut hoogtepunt van deze kroeg is de bierkaart; deze staat vol met bijzondere bieren uit alle hoeken van de wereld. En als je het liever dichterbij zoekt, Brouwerij ’t Witte Anker is goed vertegenwoordigd hier met hun lokale bieren.

Dok 19 Breda
Brouwerij ’t Witte Anker
Haven 19
Elke dag geopend

5. De Boterhal
Speciaalbiercafé de Boterhal zit waarschijnlijk op deze beste locatie van dit rijtje; midden op de Grote Markt. Het is een enorme zaak met misschien wel de langste bar van Breda en ook het terras mag er wezen. Het leukste aan de Boterhal is echter de sfeervolle kelder die je via een oude wenteltrap in het begin van de zaak bereikt. Hier bevindt zich het proeflokaal van de huisbrouwerij Sint Joris en waan je je echt in een historisch gedeelte van de stad. De ambachtelijke bieren die in deze kroeg in Breda gebrouwen worden, zijn allen geïnspireerd op het verhaal van Joris en de draak en hebben fascinerende namen als Weerloos Blondje, Koppige Draak, Dubbele Tong en Witte Geit?! Nieuwsgierig? Bezoek dan de kelder van de Boterhal.

Boterhal
Brouwerij St. Joris
Grote Markt 19
Elke dag geopend

6. Café De Kleine Wereld
De Kleine Wereld is, zoals de naam doet vermoeden, niet zo groot als de hierboven genoemde Boterhal. Maar dat maakt het niet minder gezellig. Gevestigd in een karakteristiek pand uit 1585, is dit één van de meest authentieke plekken op de Grote Markt. Je treft hier een breed aanbod speciaalbieren aan. De Kleine Wereld organiseert verschillende proeverijen, niet alleen van bier maar ook whiskey, en serveert verschillende vega(n) hapjes of een hele maaltijd op alle donderdagen. Leuk weetje: verborgen in de zaak hangt een touchscreen dat dienst doet als jukebox, je kan hier dus zelf de muziek bepalen!

Café de Kleine Wereld
Grote Markt 59
Open op donderdag t/m zaterdag van 16:00-02:00 en op zondag van 15:00-22:00

7. Café de Beyerd
Minstens net zo’n begrip als de Bommel is Café de Beyerd. Deze Bredase kroeg is tweemaal verkozen tot nummer 1 in de landelijke Café top 100-verkiezing. Wat ons betreft is dat volkomen terecht. De Beyerd is een familiebedrijf en dat merk je. Het vriendelijke personeel en de vele stamgasten doen je hier snel thuis voelen. Sinds 2004 wordt er in de huisbrouwerij het inmiddels beroemde Drie Hoefijzers Klassiek bier gebrouwen, samen met andere hardlopers als de eigen Hefe Weisse en een Urtype pils genaamd Dirk. Ook in het aangrenzende restaurant is het bier dat de klok slaat. Buiten het feit dat er bij elk gerecht een bier getipt wordt, zit je hier letterlijk tussen de ketels te dineren. Bourgondischer wordt het echt niet!

Café de Beyerd
Boschstraat 26
Enkel gesloten op woensdag

8. MOEKE Ginneken

De buurvrouw van Boerke Verschuren heet MOEKE. Deze kroeg staat bekend om haar ludieke campagnes en heerlijke locatie. ‘Ik zit even bij MOEKE’ is een leus die niet alleen op de gevel van het pand staat, maar je ook menig Bredanaar hoort zeggen als hij/zij telefoon krijgt van hun partner. Moeke is een Belgisch Biercafé en serveert naast de Vlaamse en Waalse klassiekers ook eigen bier en gin. Op het terras van de Ginnekenmarkt waan je je in een klein Frans dorpje. Vandaar dat we hier altijd graag pauzeren tijdens onze fietstours.

MOEKE Ginneken
Ginnekenmarkt 17
Elke dag geopend vanaf 10:00

9. Brouwcafé Frontaal
Zoals je al kon lezen in onze eerdere blogpost over Frontaal is hun brouwcafé een echte hotspot in Breda geworden. Gevestigd in de voormalige pepermuntfabriek de Faam, zijn brouwer Roel en zijn team hard op weg om een serieuze speler op de markt te worden. De bijzondere bieren van Frontaal vind je dus al ver buiten Breda, maar smaken toch echt het lekkerst in het gebouw waar ze gebrouwen worden. Het proeflokaal is groot en met 31 tapkranen is de keuze reuze. Vergeet niet de bottleshop te bezoeken, hier koop je je nieuwe lievelingsbier in verschillende hoeveelheden.

Brouwcafé Frontaal
Liniestraat 31
Geopend op woensdag t/m zondag van 14:00-23:00

10. BRACK
In een van de oude Backer & Ruebhallen zit het nieuwe initiatief BRACK. Een samenwerking tussen de brouwerijen Bliksem, Ramses Bier en Bredase Bomen en PRACK. Op een super toffe plek waar je met vrienden kan vertoeven en een lekker biertje kan doen, beter kan niet toch?

Speelhuislaan 175, Breda

Bredase Bierwandeling
Bovenstaande lijst vormt wat ons betreft de ideale basis voor een leuke kroegtocht door Breda. Regel je liever niet alles zelf en ben je nog op zoek naar een leuke groepsactiviteit in Breda? Wil je graag de Bourgondische kant van Breda leren kennen aan de hand van een local? Of ben je gewoon benieuwd naar de lekkerste bieren die op Bredase bodem gebrouwen worden? Lees dan meer over de Bredase Bierwandeling, een samenwerking tussen drie lokale brouwerijen en seeBreda. In drie uur tijd hoor je de leukste verhalen van de stad en proef je ook nog eens 6 verschillende craftbieren! Een beerwalk om niet te vergeten…

Door onze local

Tino

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

Gewoon top Leuke tocht, fantastische gids!!! Er werd voor een leuke lunchpakket gezorgd met lekkere gerechten, prima service van seebreda!!!Doen gewoon
mark n
mark n
2023-09-17
Interessante blik op Breda De trip gaf ons een goed beeld van de bezienswaardigheden van Breda. De uitleg werd op een boeiende manier gegeven en was heel interessant.
Kathy S
Kathy S
2023-07-18
Beste bierwandeling by far! Wij hebben de bierwandeling gedaan met Joep als gids. Was super geregeld. Joep neemt de tijd om dingen te vertellen en zelfs degene die in Breda wonen hebben er nog veel van opgestoken. En natuurlijk zijn de biertjes ook lekker en komen ze met een goed verhaal. Zou het zeker aanraden als je op zoek bent naar een relaxte bezigheid in Breda!
Bart
Bart
2023-06-20
Ook voor Bredanaars! Heerlijke dag gehad. Onze gids Tino wist ons een door een mooi aaneensluitend verhaal door Breda te loodsen. Zelfs voor Bredanaars een echte aanrader.
Dirk Z
Dirk Z
2023-06-02
Fietsen door Breda; aanrader!! Hele leuke fietstour door Breda! Verrassend hoeveel bezienswaardigheden de stad heeft en de gids laat al deze plekken zien! Wij hadden ook een erg leuke en enthousiaste gids die veel wist van de historie van de stad en dit leuk kon overbrengen aan ons. Verder in de tour ook nog een aantal leuke hotspots gezien, die we zelf waarschijnlijk nooit gevonden hadden omdat we niet verder komen dan hartje centrum! Echt een aanrader!
Familie
Familie
2023-05-28
Enthusiastic tour guide and great tour route Although we all live and grew up in Breda it was really nice to hear all the info from our great tour guide Joep. Learned new stuff about our city and seen things we never seen before. Thanks again for a great tour!
Stijn B
Stijn B
2023-04-17
Leuke Bredase bierwandeling! We hebben genoten van de Bredase Bierwandeling, de bezoekjes aan de brouwerijtjes met proefbiertjes, de mooie bezienswaardigheden van Breda en de leuke en duidelijke uitleg van de gids, Joep. Geweldige middagactiviteit!
N. vdl
N. vdl
2023-03-05
Bierwandeling Met een vriendengroep de bierwandeling gedaan onder de begenadigde leiding van Tino. Mooie verhalen, leuke locaties en bijzondere lokale bieren door een kenner gepresenteerd. Voor een prima prijs ben je de hele middag zoet! Aanrader!!!
Kees B
Kees B
2022-11-20
Hadden we niet willen missen Een leuke gezellige en informatieve tocht door Breda en nabije omgeving. Een aanrader voor een ieder die de stad anders wil bekijken en helemaal als Joep de reisleider is!
Petra
Petra
2022-09-05
Een mooie en gezellige fietstour met een goede afstemming tussen fietsen en verhalen horen We hebben een informatieve en gezellige fietstour gehad in Breda. Een top gids Vooral de afwisseling tussen fietsen en verhalen horen over Breda was perfect. Ook voor jong volwassen (15-20 jaar) is dit leuk en hebben ze het als leuk en informatief ervaren.
m0nique1973
m0nique1973
2022-08-08
fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken