Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » Spanjaardsgat

Spanjaardsgat

Tussen de Granaattoren en de Duiventoren van het Kasteel van Breda ligt het Spanjaardsgat in het centrum van Breda. De waterpoort is normaliter alleen vanaf de buitenkant te zien, maar bij rondleidingen over het kasteelterrein ook vanaf de binnenkant. Het ligt naast de Haven.

Geschiedenis
De naam Spanjaardsgat verwijst naar de list met het Turfschip van Breda in 1590, toen de troepen van prins Maurits verborgen in het ruim van een turfschip het garnizoen Breda op de Spanjaarden wist te heroveren. De doorgang tussen de twee torens is echter pas vanaf 1610 gerealiseerd en uit tekeningen en gravures blijkt dat het turfschip aan de noordelijke zijde de slotgracht was binnengevaren. Het Spanjaardsgat vormt tegenwoordig met de twee zevenhoekige torens een natuurlijk decor voor het Spanjaardsgat Festival, een drieweeks muziek- en dansevenement in het voorjaar op een groot ponton in de singel. Ook vindt hier de traditionele intocht van Sint Nicolaas in Breda plaats.

De torens, gebouwd in Italiaanse stijl, zijn de overblijfselen van de uitbreidingen van de vestingwerken die Graaf Hendrik III van Nassau omstreeks 1530 realiseerde, voordat hij het kasteel liet ombouwen tot een paleis. Beide torens zijn ontworpen als geschutplaatsen en hadden oorspronkelijk een centrale open verbinding tussen de twee verdiepingen om de kruitdampen via een gat in het dak af te voeren. De torens hebben hun militaire functie al lang verloren. Tijdens restauratiewerkzaamheden (1903 – 1910) zijn de huidige bolletjes (uien) op de daken geplaatst, ook is er geen open verbinding meer tussen de twee verdiepingen. De gewelven van de onderste constructie zijn versterkt door middel van ribben van kalkzandsteen afkomstig uit dezelfde Belgische groeve die ook voor de Grote Kerk is gebruikt.

De zuidelijke toren, de Duiventoren, heeft in de benedenverdieping een protestante kapel en bovenin een bezoekerscentrum met een grote maquette van het hedendaagse kasteelcomplex. In de Granaattoren, de noordelijke toren, is in de onderste verdieping een rooms-katholieke kapel te vinden, de bovenverdieping herbergt een horecavoorziening voor de cadetten en het personeel van de KMA, een wat bijzondere combinatie. In de gebedsruimtes krijgen de cadetten hun lessen geestelijke verzorging en worden er af en toe huwelijken van cadetten of leden van de vaste staf van de KMA ingezegend of vinden er doopplechtigheden plaats. Saillant is dat er in de periode dat er Indonesische cadetten aan de KMA werden opgeleid (1951 – 1957) in de gebedsruimtes ook plaats was voor Islamitische gebedsoefeningen.

Meer weten over Breda?
Met onze highlight fietstour gaan wij langs alle bezienswaardigheden in Breda. Onze fietsroute is perfect voor een uitje met de familie, vrienden of jouw bedrijf. Wij weten als geen ander wat er allemaal te doen is en laten jou graag onze mooie stad zien.

Door onze local

Daniëlle

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken