Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » De meest bijzondere standbeelden in Breda – Waar vind je ze?

De meest bijzondere standbeelden in Breda – Waar vind je ze?

Het historische stadscentrum van Breda bulkt van de bezienswaardigheden. Maar niet alle geschiedenis van de stad vind je zo 1,2,3 terug. Gelukkig tref je verschillende standbeelden in Breda aan, die de verborgen verhalen weer tot leven wekken. Welke standbeelden zijn het meest bijzonder, het grappigst of juist heel historisch? Hieronder volgt een lijst met bijzondere bezienswaardigheden, standbeelden met elk hun eigen verhaal.

Moby Dick
In september 1981 verscheen er plots een zeehondje aan de oevers van rivier de Mark. Het beestje was door de sluizen van Volkerak en Dintelsas gezwommen en had de Mark stroomopwaarts gevolgd tot aan de Bredase wijk het Ginneken. Hij settelde zich hier het dek van een sloepje en vertoefde zo’n twaalf dagen in Breda. De Ginnekenezen waren snel in de ban van deze bijzondere verschijning en dus ook niet te spreken toen duikers van de zeehondencrèche Pieterburen het beestje kwamen vangen. De zeehond liet zich echter zeer moeilijk vangen, en de duikers zijn de hele dag in touw geweest om hem te pakken te krijgen. Vandaar dat hij die dag de bijnaam Moby Dick verdiende, want de walvis waar dit zeehondje naar vernoemd werd, liet zich ook niet vangen. Om het gemis van de volksheld te verzachten, werd in oktober 1984 een beeld van Moby Dick onthuld, vlakbij de plek waar hij zijn vakantie had gevierd.

Gemaakt door Piet van den Broek | Ginneken, t.h.v. Koningin Emmalaan 31

La Source
Eén van de nieuwste standbeelden in Breda is de opvallende rode boom recht voor het moderne Gerechtsgebouw. Dit gebouw werd in 2018 geopend door de Koning en was niet compleet zonder het kunstwerk voor de deur genaamd ‘La Source’. De maker van het kunstwerk komt uit Kameroen en is zelf jurist. De boom verwijst naar een eeuwenoude traditie en de bron van de rechtspraak, vandaar de naam. Een oude boom is namelijk de plek waar verschillende volkeren samen kwamen om recht te spreken. De maskers aan de uiteinden van de takken staan voor de verschillende culturen in de wereld.

Gemaakt door Pascale Marthine Tayou | Belcrum, t.h.v. Stationslaan 2

De Vlucht
In mei 1940 moesten de inwoners van Breda vluchten, omdat de stad een enorm slagveld dreigde te worden. Nederland streed samen met Frankrijk tegen Duitsland en deze gevechten vonden veelal plaats rondom Breda. Tijdens deze vlucht kwamen ongelukkigerwijs 112 mensen om het leven en vandaar is een standbeeld ter herinnering aan deze periode wel op zijn plaats. In 1957 werd het monument onthult en sindsdien is het een paar keer verplaats, maar nu staat het al tijden in het Valkenbergpark, waar ook de jaarlijkse Dodenherdenking van Breda gehouden wordt.

Gemaakt door Hein Koreman | Valkenbergpark, tussen het Begijnhof en de vijver

Sinte Juttemis
Het standbeeldje van Sinte Juttemis is een echt Bredaas symbool. Het verbeeldt een grappig, vrouwelijk carnavalsfiguur en verwijst naar één van de grootste vieringen in de stad. In 1900 werd carnaval verboden door de Katholieke kerk om religieuze redenen. De Bredanaars zeurden jarenlang om de terugkeer van het carnaval, maar kregen keer op keer het zelfde antwoord op hun vraag wanneer ze het feest der feesten weer mochten vieren; met Sint Juttemis dus. Gelukkig werd in 1936 het carnaval weer ingevoerd en nu is het niet meer uit de kalender weg te denken. Vandaar dat 55 jaar later, in 1991, het beeldje met de naam ‘Sinte Juttemis’ onthuld werd ter nagedachtenis aan de tijd dat er geen carnaval gevierd werd.

Gemaakt door Nico van der Brugt | Ridderstraat 2, kruising met de Grote Markt

Judith
Midden op de Grote Markt staat het bevrijdingsmonument genaamd ‘Judith’. Dit is wederom een standbeeld ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het beeld symboliseert een Joodse vrouw, die dankzij een leugen de legertent van de tegenstander binnen wist te dringen. ’s Nachts onthoofde ze de bevelhebber en daardoor sloegen de vijandelijke troepen op de vlucht. Judith kreeg voor deze heldhaftige daad een prominente plek in de stad. Op 24 juni 1952 werd haar standbeeld midden op de Grote Markt geplaatst, en daar staat het nog steeds.

Gemaakt door Niel Steenbergen | Grote Markt, t.h.v. de Boterhal op nummer 19

De Wegkijker
Schrik niet als je dit figuur op het dak ziet zitten midden in de Baronielaan, hij gaat nergens heen! Het huis waarop hij zit werd voorheen bewoond door de Bredase kunstenaarsfamilie Koreman. Het monument ‘De Vlucht’ is van Hein Koreman, zijn zoon Maarten maakte ‘De Wegkijker’. Begin jaren 80 zag Maarten zijn broer in deze houding op het dak zitten. Hij keek naar de net aangelegde, vierbaanse ringweg en maakte zicht druk over de chaos die het verkeer met zich meebracht. Hij was niet de enige die zich verzette tegen deze ingrijpende verandering in de stad en daarom besloot Maarten een ode aan het stil protest van zijn broer te realiseren. Leuk feitje; inmiddels is het huis verkocht en niet meer in handen van de familie, maar de nieuwe bewoners zijn respectvol naar de Wegkijker en hebben beloofd hem te laten zitten.

Gemaakt door Maarten Koreman | Baronielaan 201

Big Funnel Man
In opdracht van de Gemeente Breda is in 2004 door Atelier van Lieshout het 10 meter lange beeld ‘Big Funnel Man’ ontworpen. Het is een enorm beeld en een typische van Lieshout. Je kijkt naar een liggend mensfiguur met een oranje trechter in zijn mond. De betekenis achter het beeld? De Big Funnel Man ligt langs de A27 snelweg op een plek waar altijd veel file staat. Als men na een lange werkdag in de auto zit en hier aansluit, voelen ze zich misschien net als de man die door de trechter dwangvoeding binnen krijgt, alsdus de kunstenaar.

Gemaakt door Atelier van Lieshout | A27 richting Breda, afslag 15

Nassaumonument
Als je vanaf het station door de Willemstraat naar het Valkenbergpark loopt, kan je het Nassaumonument echt niet missen. Ter ere van de 500-jarige band tussen Breda en het Koningshuis Oranje-Nassau, werd dit monument in 1905 onthuld door koningin Wilhelmina. Op het monument staan wapenschilden van gebieden die in een ooit behoorden tot Breda. Neem de tijd om alle hoeken van dit monument te bekijken, het is erg indrukwekkend en sinds 2002 officieel een Rijksmonument!

Pierre Cuypers | Valkenbergpark, bij de ingang vanaf de Willemstraat

Tijdens onze fietstours komen we ook langs verschillende standbeelden. Onze gidsen vertellen je graag alle bijzondere verhalen erachter!

Door onze local

Laura

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

Gewoon top Leuke tocht, fantastische gids!!! Er werd voor een leuke lunchpakket gezorgd met lekkere gerechten, prima service van seebreda!!!Doen gewoon
mark n
mark n
2023-09-17
Interessante blik op Breda De trip gaf ons een goed beeld van de bezienswaardigheden van Breda. De uitleg werd op een boeiende manier gegeven en was heel interessant.
Kathy S
Kathy S
2023-07-18
Beste bierwandeling by far! Wij hebben de bierwandeling gedaan met Joep als gids. Was super geregeld. Joep neemt de tijd om dingen te vertellen en zelfs degene die in Breda wonen hebben er nog veel van opgestoken. En natuurlijk zijn de biertjes ook lekker en komen ze met een goed verhaal. Zou het zeker aanraden als je op zoek bent naar een relaxte bezigheid in Breda!
Bart
Bart
2023-06-20
Ook voor Bredanaars! Heerlijke dag gehad. Onze gids Tino wist ons een door een mooi aaneensluitend verhaal door Breda te loodsen. Zelfs voor Bredanaars een echte aanrader.
Dirk Z
Dirk Z
2023-06-02
Fietsen door Breda; aanrader!! Hele leuke fietstour door Breda! Verrassend hoeveel bezienswaardigheden de stad heeft en de gids laat al deze plekken zien! Wij hadden ook een erg leuke en enthousiaste gids die veel wist van de historie van de stad en dit leuk kon overbrengen aan ons. Verder in de tour ook nog een aantal leuke hotspots gezien, die we zelf waarschijnlijk nooit gevonden hadden omdat we niet verder komen dan hartje centrum! Echt een aanrader!
Familie
Familie
2023-05-28
Enthusiastic tour guide and great tour route Although we all live and grew up in Breda it was really nice to hear all the info from our great tour guide Joep. Learned new stuff about our city and seen things we never seen before. Thanks again for a great tour!
Stijn B
Stijn B
2023-04-17
Leuke Bredase bierwandeling! We hebben genoten van de Bredase Bierwandeling, de bezoekjes aan de brouwerijtjes met proefbiertjes, de mooie bezienswaardigheden van Breda en de leuke en duidelijke uitleg van de gids, Joep. Geweldige middagactiviteit!
N. vdl
N. vdl
2023-03-05
Bierwandeling Met een vriendengroep de bierwandeling gedaan onder de begenadigde leiding van Tino. Mooie verhalen, leuke locaties en bijzondere lokale bieren door een kenner gepresenteerd. Voor een prima prijs ben je de hele middag zoet! Aanrader!!!
Kees B
Kees B
2022-11-20
Hadden we niet willen missen Een leuke gezellige en informatieve tocht door Breda en nabije omgeving. Een aanrader voor een ieder die de stad anders wil bekijken en helemaal als Joep de reisleider is!
Petra
Petra
2022-09-05
Een mooie en gezellige fietstour met een goede afstemming tussen fietsen en verhalen horen We hebben een informatieve en gezellige fietstour gehad in Breda. Een top gids Vooral de afwisseling tussen fietsen en verhalen horen over Breda was perfect. Ook voor jong volwassen (15-20 jaar) is dit leuk en hebben ze het als leuk en informatief ervaren.
m0nique1973
m0nique1973
2022-08-08
fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken