Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » bezienswaardigheden » Street art in Breda: de stad als openluchtmuseum

Street art in Breda: de stad als openluchtmuseum

Breda staat bekend als de gezelligste stad van Brabant vanwege een overvloed aan horeca, maar ook op cultureel vlak ben je hier aan het juiste adres. Zo heb je het Stedelijk Museum Breda, waar erfgoed en beeldcultuur gecombineerd worden, en verschillende toonaangevende festivals als BredaPhoto en Graphic Matters. Voor livemuziek ga je naar poppodium de Mezz of festival Breda Barst en het Chassé Theater bulkt van de theater- en filmvoorstellingen. Een bijzondere naam in dit rijtje is de Blind Walls Gallery een organisatie die de ‘blinde’ muren van de stad omtovert tot fantastische street art. In Breda tref je meer dan 80 van deze prachtige muurschilderingen aan op de gekste plekken. De werken zijn geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van de stad en gemaakt door zowel lokale als internationale artiesten.

De Leeuw
Vlak bij het centrum, in de Godevaert Monstensstraat, tref je een imposant portret aan van een oud-burgemeester van Breda. De Bredase kunstenaar Zenk One, echte naam Robin Nas, maakte een ode aan Godevaert Monstens, vanwege de dappere strijd die hij voerde tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtig Jarige Oorlog. Op 28 juni 1581 verzette Godevaert zich samen met een groep Bredase burgersoldaten tegen de inname van de stad door de Spanjaarden. De burgervader en zijn troepen vochten als leeuwen, maar moesten zich helaas gewonnen geven en de stad overdragen aan het veel te krachtige Spaanse leger.

Adres: Picenistraat, kruising met de Godevaert Montensstraat | Gemaakt door: Robin Nas/Zenk One

Head Dope Dead Hope
In de Spoorstraat vind je een mural met de tekst ‘Head Dope Dead Hope’. Dit is een eerbetoon aan de Bredase kunstenaar Pieter Laurens Mol en verwijst naar een gelijknamig, typografisch kunstwerk van zijn hand. Pieter Laurens Mol stond in Breda vooral bekend om zijn humor en bijzondere poëzie en was met zijn atelier gevestigd in de Spoorstraat. De street art is gemaakt door Guido de Boer uit Utrecht, docent typografie en dus erg begaafd in de letterkunst, net zoals de kunstenaar waar hij zijn bewondering voor uit met deze interpretatie.

Adres: Spoorstraat, kruising met de Academiesingel | Gemaakt door: Guido de Boer

Rat met dansende kinderen
Op het terrein van Mols Parking in het centrum van Breda, ervaar je de Blind Walls Gallery op zijn best. Dit lelijke stukje stuk is letterlijk omgetoverd tot een openluchtmuseum. Mede dankzij een muurschildering van Bredase kunstenaars Rutger Termholen en Colin van der Sluis. Vroeger bevond deze plek zich buiten de stadsmuren en was het een begraafplaats voor inwoners die overleden aan de pest. Op één van de muren is een nu een grote rat afgebeeld met dansende kinderen. Ratten werden vroeger geassocieerd met de pest, omdat zij de ziekte overdroegen aan mensen. De kinderen verwijzen naar het Engelse kinderversje ‘ Rings of Roses’, waarmee men vroeger gewaarschuwd werd voor de akelige ziekte.

Adres: Mols Parking | Gemaakt door: Rutger Termohlen en Colin van der Sluis

Het Verdwenen Zwaard
Kiek Masclee, de Kinderburgermeester van 2018, kwam met het idee voor deze geweldige muurschildering. Ze wilde graag samen met haar klas aan een Blind Wall schildering werken, voordat ze als klas uit elkaar zouden gaan. De muurschildering die ze op het schoolplein realiseerden, verwijst naar het kinderboek ‘Het Verdwenen Zwaard’ dat Kiek samen met haar klasgenoten las in groep 7. In het kunstwerk vind je verschillende objecten terug die verwijzen naar gebeurtenissen uit het boek, maar ook naar de stad Breda. Het kunstwerk is gemaakt door Maaike Kanne en Kiek en haar mede-leerlingen mochten helpen met het inkleuren ervan.

Adres: Van Gravernenlaan 18 | Gemaakt door: Maaike Kanne

Vlinderdoos
Breda is een zeer groene stad, bezaaid met parken en omringd door water en bos. Helaas ontbreekt in de volkswijk Tuinzigt elk spoortje groen en is er weinig plek voor insecten en diertjes zoals vlinders. De immens grote muurschildering van Mantra probeert daar verandering in te brengen. Door zijn weergave van kleurrijke vlinders op de zijkant van een appartementencomplex, is er op de een of andere manier toch nog een beetje natuur in Tuinzigt terug te vinden. De straten in het Westerpark zijn vernoemd naar vlinders, en degene die afgebeeld worden zijn soorten die in Nederland zo goed als uitgestorven zijn. De Franse kunstenaar, bekend om zijn enorme insectendozen, wilde de vlinders, en zijn kunst in het algemeen, een speciale plek in de stad geven en dat is hem zeker gelukt!

Adres: Tuinzigtlaan 261 | Gemaakt door: Mantra

#WhatLiftsYou
De Amerikaanse Kelsey Montague begon drie jaar geleden met haar ‘#WhatLiftsYou’ project. Ze schildert imposante vleugels en het is de bedoeling dat mensen voor deze vleugels gaan staan en daar foto’s van maken. Ze wil dat mensen met haar schildering inspiratie opdoen en die op sociaal media delen onder haar hashtag. Inmiddels zijn deze indrukwekkende vleugels terug te vinden op verschillende muren en in veel steden. Het oorspronkelijke stadswapen van Breda heeft ook engelenvleugels, daarom is het extra toepasselijk in onze stad.

Adres: Oude Vest 34 | Gemaakt door: Kelsey Montague 

Bevrijding van Breda 
Het grootste street art project in Breda is een prachtig en kleurrijk kunstwerk dat verwijst naar de bevrijding van Breda. Op 29 oktober 1944, erg vroeg voor Nederlandse begrippen, werd de stad bevrijd door de geallieerden onder leiding van de Poolse generaal Mazcek. Deze schildering is gemaakt door de Poolse kunstenaar Wojciech Kolacz en is gebaseerd op een foto uit 1944 waar twee Bredase meisjes teksten tekenen op een Poolse tank. Het kunstwerk van 27 meter hoog is te vinden aan de zijkant van het oude belastingkantoor en werd in 2019 tijden het vieren van 75 jaar bevrijding ook bewonderd door niemand minder dan onze koning Willem-Alexander.

Adres: Gasthuisvelden 11 | Gemaakt door: Wojciech Kolacz

Zin om meer te ontdekken van Breda? Ga met ons mee op tour! Tijdens onze Highlight Fietstour laten we je in 2,5 uur tijd alle highlight van Breda zien.

Door onze local

Laura

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Bourgondische Bredanaars
✓ Gezellige Brabanders

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Onze liefde voor Breda delen

waarom seeBreda?

✓ Lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Brabantse gezelligheid

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

Gewoon top Leuke tocht, fantastische gids!!! Er werd voor een leuke lunchpakket gezorgd met lekkere gerechten, prima service van seebreda!!!Doen gewoon
mark n
mark n
2023-09-17
Interessante blik op Breda De trip gaf ons een goed beeld van de bezienswaardigheden van Breda. De uitleg werd op een boeiende manier gegeven en was heel interessant.
Kathy S
Kathy S
2023-07-18
Beste bierwandeling by far! Wij hebben de bierwandeling gedaan met Joep als gids. Was super geregeld. Joep neemt de tijd om dingen te vertellen en zelfs degene die in Breda wonen hebben er nog veel van opgestoken. En natuurlijk zijn de biertjes ook lekker en komen ze met een goed verhaal. Zou het zeker aanraden als je op zoek bent naar een relaxte bezigheid in Breda!
Bart
Bart
2023-06-20
Ook voor Bredanaars! Heerlijke dag gehad. Onze gids Tino wist ons een door een mooi aaneensluitend verhaal door Breda te loodsen. Zelfs voor Bredanaars een echte aanrader.
Dirk Z
Dirk Z
2023-06-02
Fietsen door Breda; aanrader!! Hele leuke fietstour door Breda! Verrassend hoeveel bezienswaardigheden de stad heeft en de gids laat al deze plekken zien! Wij hadden ook een erg leuke en enthousiaste gids die veel wist van de historie van de stad en dit leuk kon overbrengen aan ons. Verder in de tour ook nog een aantal leuke hotspots gezien, die we zelf waarschijnlijk nooit gevonden hadden omdat we niet verder komen dan hartje centrum! Echt een aanrader!
Familie
Familie
2023-05-28
Enthusiastic tour guide and great tour route Although we all live and grew up in Breda it was really nice to hear all the info from our great tour guide Joep. Learned new stuff about our city and seen things we never seen before. Thanks again for a great tour!
Stijn B
Stijn B
2023-04-17
Leuke Bredase bierwandeling! We hebben genoten van de Bredase Bierwandeling, de bezoekjes aan de brouwerijtjes met proefbiertjes, de mooie bezienswaardigheden van Breda en de leuke en duidelijke uitleg van de gids, Joep. Geweldige middagactiviteit!
N. vdl
N. vdl
2023-03-05
Bierwandeling Met een vriendengroep de bierwandeling gedaan onder de begenadigde leiding van Tino. Mooie verhalen, leuke locaties en bijzondere lokale bieren door een kenner gepresenteerd. Voor een prima prijs ben je de hele middag zoet! Aanrader!!!
Kees B
Kees B
2022-11-20
Hadden we niet willen missen Een leuke gezellige en informatieve tocht door Breda en nabije omgeving. Een aanrader voor een ieder die de stad anders wil bekijken en helemaal als Joep de reisleider is!
Petra
Petra
2022-09-05
Een mooie en gezellige fietstour met een goede afstemming tussen fietsen en verhalen horen We hebben een informatieve en gezellige fietstour gehad in Breda. Een top gids Vooral de afwisseling tussen fietsen en verhalen horen over Breda was perfect. Ook voor jong volwassen (15-20 jaar) is dit leuk en hebben ze het als leuk en informatief ervaren.
m0nique1973
m0nique1973
2022-08-08
fiets

de stadstours van seeBreda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondleiding door Breda? Bekijk hieronder de verschillende stadstours en bepaal welke het beste bij jouw groep en wensen past. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de verschillende tourpagina’s of neem contact met ons op!

€27.50 p.p.

seeBreda Fietstour

Luister naar de bijzondere verhalen over de stad Breda tijdens een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden die de Parel van het Zuiden en haar omgeving rijk zijn.
meer infodirect boeken
vanaf €27.50 p.p.

seeBreda Fietstour privé

Ben je op pad met vrienden, familie of collega’s en wil je onze enthousiaste gids voor jullie alleen? Met de privé fietstour ontdek je Breda op een exclusieve manier.
meer infodirect boeken
€39.50 p.p.

de Bredase Bierwandeling

Tijdens deze culturele kroegentocht bezoek je verschillende Bredase brouwerijen en proef je de lekkerste bieren die in ons ‘Bourgondisch Breda’ gebrouwen worden.
meer infodirect boeken
€37.50 p.p.

Instant Camera Tour

Ontdek Breda door de zoeker van een Fujifilm Instax Camera en creëer je eigen souvenir in de vorm van een album vol polaroidfoto’s met jou en je vrienden!
meer infodirect boeken
vanaf €17.50 p.p.

seeBreda Wandeltour

Het compacte centrum van Breda leent zich perfect voor een stadswandeling met gids. Je rolt van de ene verrassing in de andere, dus strik je veters en volg onze locals uit Breda!
meer infodirect boeken
vanaf €10

Fiets huren in Breda

Ga je liever zelf op pad of wil je Breda na een tour nog verder verkennen? Huur dan een van onze comfortabele fietsen en verken Breda en omgeving verder op eigen houtje!
meer infodirect boeken